Archívum

Naptár

február 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Rally VB 2009...a kezdet

2009.02.26. 23:51 paker

Elkezdődött a 2009-es WRC szezon! Volt egy évünk, hogy túltegyük magunkat Marcus Grönholm "nyugdíjadzásán" és vártuk az Ír rajtot. Kiesett Monte Carlo, de ezen is túltette magát az elhivatott szurkoló, mert tudta, hogy ott lesznek a nagy versenyzők, új és régi neves csapatok. De rosszul sejtettük!

Egyszer csak kaptuk a híreket, a Suzuki kilép a bajnokságból, mert nem volt erdményes az év és rossz hatással van a cégre a válság, ezért a WRC program leáll, de JWRC megtartja a reményt a visszatérésre. Rendben, gondoltuk egy csapat még nem a világ, úgy sem volt szép a SX4, majd csinálnak szebb Super 2000-est idővel és újra ringbe szállnak.

És ekkor jött a szívinfarktusra is feljogsító újság: A Subaru belátástalan időre beszünteti WRC programját. Meglepetésként ért a hír minket is és a pilótákat is. Erre senki sem mert gondolni, hogy maga a négykerekű rally eltűnik a süllyesztőben! Hirtelen mindenki spekulálni kezdett. Lehet kilép a Ford is, vagy Solberg megy a Citroen-hez, stb...de itt megállt a válság egyenlőre.

Hál Istennek Atkinson kapott lehetőséget a  Citroen Junior Rally Team-től ,

de Petter Solberg-ért nem kapott senki. Kérdezhetjük miért, de csak feltételezések vannak, érthető magyarázat nincs. Persze a Citroen utánpótlást keres, nem pótlást, van nekik jelenleg kettő csoda pilótájuk.

Mindenesetre elkezdődött a szezon, két csapattal, öt gyári versenyzővel és pár ,B' csapattal. Az Adapta, a Munchi's és a Van Merksteijn még távol maradt, de volt Stobart, Citroen Junior Team és pár lelkes privát. Bár az Írek igen sajnálatra méltó teljesítményt nyújtottak.

Az időjárás "Íres" volt, esett ahogy tudott, fújt a szél. De a rally az rally, erre nem lehet rossz  szava senkinek. Másfelől a szervezés az katasztrófa. Versenyzői szemel nem tudom megítélni, de mint néző, messze voltam az elégedetségtől. Kissé jobb volt a logisztika, mint 2007-ben, de amannyire felvidultam Sligo-ba érve meglátva a 30x30-as gyorsaságik irányát mutató tájékoztató jelzéseket 4 méter magasan a villanyoszlopra kötözve, annyira elkeseredtem csütörtök reggel, mikor majdnem lekéstem a Shakedown-t, mert a hivatalos műsorfüzet, inkább a: "Nézz meg minden mást Írországban, mint a VB-t", mint a mikor-mi-hol lesz stílusú tájékoztatásról szólt. A biztonságiak  bunkók voltak, vagy azt se tudták miért álították őket a helyükre. Igaz, idén 2! órával a rajt előtt, még keresztül lehetett sétálni a fotocellán, nem úgy mint az első Ír rally-n, ahol hajnal hatkor azonnal szembesülni kellett a tehénszarban bukdácsolással és a szögesdróton átmászással. Bár aki már szökött esőben börtönből, biztos tudta kamatoztatni tapasztalatait. Rendben van, hogy készüljünk fel az "off-road" túrára rally-ra járáskor, de ne keljen vinnem drótvágót. A térképek alapján pedig akár Bangladesben is lehettek volna a gyorsaságik...

Aztán, mikor beállt Sebastien Loeb a rajtba, minden kínom elmúlt, "száraz" és boldog voltam. Kissé fura volt milyen hamar elfogytak a WRC-k, de idén voltak Super 1600-asok és tényleg szuperek voltak!

Majd aznap este, miután lezuhanyoztam, ettem, átöltöztem, ami már felért szinte egy orgazmussal, elindultam a szervízparkba. Kényelmesen persze, mert tudtam a versenyzők , még az "izgalmas" éjszakai gyorsaságin vannak, úgyhogy mire beérnek, már felkészülten várom Őket. De újra, de. A szervíz bejáratánál közölte az őr: "Bocs, de mivel nagyon esett az eső, törölték az utolsó két gyorsaságit, úgyhogy jó éjt, viszlát holnap." Valószínűleg, nem készültek esőre a szervezők.

Semmi. Nem vehetsz egy sapkát se, mert ugye a bolt bent van, de mivel ha bemész, akkor a világegyetemnek kampec...No comment. Ezzel kissé felborították a terveimet, de megoldottam és tovább élveztem a hétvégét, vagyis próbáltam. Akkor a verseny:

Amint megláttam a második nap Loeb-öt megérezni az álltalam jónak itélt szakaszhoz, mit mondjak, leesett volna az állam, ha nem csodálkozott volna az is. Akkora tempóval jött, hogy arra szó nincs! Beszarás volt. Majd jött Daniel Sordo, kicsit "lassabban" és akkor már újra magamhoz tértem. Aztán megérkezett Hirvonnen. Mit mondjak, nem volt benne lekesedés. Akkor már tudtam, nem lesz esélye megverni Loeb-öt.

De arra nem gondoltam, hogy még Norvégiában sem. Tippeltem győztesnek, Hirvonnent, Petter Solberget, még Nikolovot is, de Super Seb-et nem tartottam potenciális ellenfélnek. Most már nemcsak annak tartom, de nem is tudom mit lehetne tenni azért, hogy legyőzzék. Hirvonnen-t idézem:

Képtelen voltam már gyorsabban menni, mert az autó már szitált alattunk. Egyszerűen elveszítettük a tapadásunkat, amikor már csak két másodpercre sikerült faragnom a hátrányomat. Túlcsúsztunk és tolatnom kellett, majd beletörődni a második helybe.

Ha Loeb-öt már havon sem tudja elkapni Mikko, akkor miko' tudja majd??? Seb már minden rally-t megnyert szinte, nincs lehetőség rá , hogy meglepjék. De okos ember mindig akad, lásd Malcolm Wilson. Az a Malcolm Wilson, aki, noha jó autót épít, de mint csapatvezető nem igazán eredményes. Rettenetes "jóstehetségének" köszönhetően, előnyt adott egy olyan embernek, aki nem ismer lehetetlent. Egy olyan versenyzőnek, aki 5 teljes szezona alatt 5 VB elsőséget szerzett, minden rekordot megdöntött-még a sajátjait is-olyan embernek, aki 5 év alatt 3x adta fel a versenyt saját hibájából.

Mit gondolhatott Wilson? "Majd Én a Brit, megmutatom a csigaevőknek!", vagy azt hitte Loeb megilyed, mert nem lesz nyom az úton? Azt hiszem ez volt az utóbbi évek legnagyobb hülyesége, a McRae-Skoda szervíz incidens óta Ausztráliában.

Úgy látom, az lett a BP Ford mottója Jordánia óta, hogy: "Ha nem megy erővel, akkor majd jól csalunk kicsit angolosan!" Ez most nem jött be...De, ha már ennyire taktikusak a Fordnál, miért nem taktikázták be Grönholmot 2007-ben világbajnoknak Wales-ben??? Az nem lett volna fair? Miért, ez az, amit most csinálnak? Lehetett volna egy csapat és egy versenyzői világbajnoki címük, 26 év után. Akkor ugye Vatanen volt a menő, de Marcus is volt olyan jó...de Loeb jobb. És amíg nem vonul vissza, úgy látszik az is marad.

Esetleg egy kis újítással lehetne az esélyeken változtatni, de ez már egy másik történet....

Szólj hozzá!

Címkék: rally wrc

süti beállítások módosítása